La situació d’emergènica sanitària i l’obligat confinament és especialmente complicada per les persones que presenten alguna demencia i pels seus cuidadors i pot augmentar la presencia de trastorns de conducta en la persona afectada i l’aparició d’ansiestat i estrés en el cuidador. Aplicar algunes de les  pautes que us proposem  ens  pot ajduar a prevenir aquestes situacions i tolerar millor la situació

El moment que estem vivint degut a l’emergència sanitària ens està comportant un canvi important a les nostres rutines , activitats i hàbits,  que en algunes situacions és molt complicat. És el cas de  les persones que conviuen amb algun familiar que pateix malaltia d’Alzheimer o alguna altra forma de demència. En aquest casos, el cuidador ha de fer front a situacions  excepcionals, com el tancament dels centres de dia, la prohibició de sortir o rebre visites, la convivència 24 hores sense altres persones que puguin assumir la cura del familiar, etc.. Tot aixó pot generar una situació d’ inquietud i estrés que hem de gestionar de la millor manera possible.
Des de la fundació Santa Eulàlia us volem oferir una sèrie de consells per poder-vos ajudar durant aquests dies

  • La rutina és molt beneficiosa: Tracta de mantenir els horaris habituals en el àpats i activitats diàries.
  • És important mantenir-se actiu: Planifica activitats que es puguin fer al domicili,  tenint en compte els seus gustos i preferències: Jocs de taula, manualitats, lectura, jardineria, cuina,mirar fotos o pel·lícules, etc.. Pot ser molt útil el.laborar un horari per escrit amb el que farem cada dia
  • Implica’l en les tasques domèstiques: En funció de les seves capacitats pot ajudar-nos  a la cuina, neteja, parar taula, cura de la roba, etc..
  • No oblidis l’activitat física: malgrat no es pugui sortir, és important mantenir el cos en moviment: passejos per casa, exercicis suaus de gimnàstica,..
  • La música sempre és una gran companyia: ajuda a reduir l’agitació i tornar a la calma, estimula la memòria i proporciona sensació de benestar. Escolteu, canteu, balleu… aquelles cançons que han acompanyat la vostra vida.
  • Si la vivenda ho permet, sortiu al balcó o a la finestra per prendre l’aire i el sol. Ens ajudarà anímicament i és un bon moment per conversar, observar l’entorn, etc..
  • Implica’l en les activitats comunitàries si li agrada, com sortir al balcó a aplaudir
  • Mantingues sempre un to de veu tranquil i afectuós. Ells poden tenir moltes dificultats per entendre la situació, cal transmetre tranquil·litat i seguretat, amb missatges curts i clars i responent sempre a les seves preguntes. L’humor i l’afecte són els millors aliats.
  • Tracta de que l’ambient a casa sigui tranquil i sense sorolls excessius.
  • Ajuda’l a mantenir-se connectat amb els éssers estimats: ensenya-li fotos, notes de veu o vídeos de la família. Aprofita la tecnologia. Si no disposes d’aquestes estes eines, el telèfon pot ser molt útil

I molt important:

Cuida el teu estat de salut i emocional per poder cuidar: Necessitaràs  una dosi extra de paciència i empatia. Tracta de buscar moments per a tú,  en la mesura del possible (relaxació, activitats agradables,…) , tingues contacte freqüent amb altres familiars o amics i demana ajuda si ho necessites. Pensa que aquesta situació és temporal i tard o d’hora tornaràs a comptar amb més recursos i suport.