Els passats 20 i 21 d’abril la SEEGG va celebrar a León el seu congrés anual sota el lema “Centrando los cuidados”. Un esdeveniment al qual part de l’equip de la Fundació Santa Eulàlia, l’Eli, la Laura i la Rosa i l’Esther i la Silvia de la Fundació Sant Roc, va tenir presència amb l’objectiu de la cerca continua sobre la millora d’atenció i cures dels usuaris i usuàries dels centres que gestionem.

La SEEGG (Sociedad Española de infermeria geronto-geriatrica) va ser creada l’any 1987 amb la finalitat de fomentar i recolzar dins de l’àmbit infermer tot allò relacionat amb infermeria geriàtrica i gerontològica tant aspectes deontològics, ètics i legals, sobre la dignitat i prestigi tècnic, cultural, científic i d’investigació.

Les tres empremtes del seu anagrama representen a les mateixes infermeres, a les persones grans, als seus familiars i cuidadors. Aquest símbol vol posar en relleu el valor de la memòria i saviesa de la persona gran. 

En la conferència inaugural Anna Freixas Farré, gerontòloga feminista va estar acompanyada de la Sra. Rosa Martinez directora tècnica de la Fundació Santa Eulàlia i component de la Junta permanent de la SEEGG. La Sra. Anna ens va deixar frases com:

  • ” Hay que reconstruir la vejez, primero tenemos que ser mujeres libres y justas para pedir a la sociedad que sea libre y justa”
  • ” Tenemos que crear una vejez multicolor, interesante porque somos personas únicas, valorando la diferencia como enriquecimiento”
  • ” Cuando miro a una persona debo ver, qué fue, qué es y qué será” y “Sin utopia no hay camino.”
  • ” Hay que resignificarla, tratar que la sociedad cambie esa idea que los viejos no son interesantes, también hay jóvenes poco interesantes y hay viejas muy intersantes”

Anna Freixas i Rosa Martínez

A continuació el Sr. Benedicto Caminero, director tècnic de Atención a Personas Mayores y Personas con Discapacidad de la Consejería Familia Igualdad de Oportunidades de Castilla León, ens va explicar un programa anomenat RURAL CARE dirigit a persones grans en àmbit rural que no volen deixar el seu domicili ni el seu poble, el seu objectiu és mitjançant gestors de casos i amb estreta col·laboració amb la família e independentment de tenir la llei de dependència tramitada, assegurar la cura i el suport en funció de les seves necessitats en l’àmbit social, sanitari, ajudes tècniques,….. 

La Sra. Tania Herrera CEE deNeurologia alHospital Universitario Donostia amb el títol “Influyendo en los medios de comunicación” va fer un recorregut de la imatge que es dona de la infermeria en els mitjans de comunicació, sèries,…. I fent-nos veure la importància de participar en aquest món per fer visible les tasques que engloben la nostra professió i que no són del tot conegudes o reconegudes socialment.

A continuació de la seva conferència, diferents professionals d’infermeria actius a xarxes socials ens van transmetre la seva experiència i vivència en aquest món tant en voga aquests últims anys.

Alhora que en la sala central es disfrutava d’aquestes conferències, a la sala paral·lela, es va realitzar un taller de nutrició dirigit per la Sra. Lucia Manzanedo Basilio, Infermera especialista en Geriatria. Supervisora del Servei de Endocrinología y Medicina Interna del Hospital Universitario de Getafe i la Sra. Romina Polo nutricionista a l’Hospital Gregorio Marañon. A la primera part ens van recordar i actualitzar el tema de la disfàgia i, en la segona part vam treballar de forma pràctica les diferents textures usades quan apareix la disfàgia.

El divendres vam començar el dia amb la Sra. Eva María Melendo Azuela que ens va explicar el Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, vam continuar amb l’exposició dels treballs de recerca dels EIR (Enfermero Interno Residente) que van suscitar curiositat. També es va dedicar una conferència amb la Sra. Elisa Belén Cortes Zamora, infermera especialista en geriatria a la Unitat d’investigació del Servei de Geriatria del Hospital Perpetuo Socorro i, la Sra. Amparo Prieto Lorenzo, Gestora de Casos, infermera especialista en geriatria en Avilés, que ens van parlar dels beneficis de l’existència de la infermeria geriàtrica tant pels usuaris i usuàries del sistema sanitari-social com per al mateix sistema. 

Així mateix es va dedicar una taula rodona a les opcions, possibilitats i beneficis de la tecnologia en la cura de les persones grans ja sigui mitjançant apps, domòtica,…. Dins del congrés també hi ha un espai perquè directors i gestors de recursos per a persones grans facin una trobada i donar a conèixer nous models i experiències dels que es poden prendre nota per aplicar al nostre dia a dia. A la sala paral·lela, a part dels tallers, també es realitzen comunicacions orals que aquest any van tractar temes com prevenció i detecció del suïcidi en persones grans, accés vascular en pacient geriàtric, quadre confusional agut amb simulació clínica,…. una taula d’aquestes comunicacions va ser moderada per la Sra. Laura RHS de Fundació Santa Eulàlia.

Aquest congrés és una oportunitat per l’equip de les fundacions, per actualitzar-se i per l’intercanvi de coneixements i experiències entre professionals d’infermeria que treballen en el camp de la geriatria en diferents punts d’Espanya i que, desenvolupen la seva activitat tant en l’àmbit hospitalari, com en atenció primària en l’àmbit urbà com rural, en l’àmbit residencial o bé que estan cursant la residència de l’especialitat d’infermeria geriàtrica. Per aconseguir aquests objectius es realitzen ponències que fomenten el debat i la reflexió i amb tallers pràctics que busquen millorar la qualitat i l’atenció en l’àmbit geriàtric i donar a conèixer les novetats i les investigacions en el nostre àmbit. Els moments dels àpats són els triats per compartir les reflexions i opinions que tant les ponències com els tallers pràctics ens han suscitat amb la resta d’assistents al congrés.

Tota una experiència plena d’aprenentatge que sense cap mena de dubte estem desitjant repetir la pròxima edició!