Ahir va tindre lloc a La Farga de L’Hospitalet la Jornada organitzada per la Fundació Santa Eulàlia i la Fundació Pere Tarrés dedicada a la Gent Gran i el seu futur.

L’acte al qual van assistir unes 200 persones, va ser protagonitzat per professionals de diferents Comunitats Autònomes espanyoles de sectors públics i privats relacionats amb l’Atenció a la Gent Gran. Cada un dels participants ha donat el seu punt de vista i ha aportat les seves experiències i explicat els seus models d’Atenció a la Gent Gran.

La Jornada va ser inaugurada pel Sr. José Maria Garcia Mompel, que actuava com Alcalde accidental, ja que la Excma. Sra. Núria Marín va haver d’excusar la seva assistència per motius d’agenda.

Tot seguit es va donar pas al primer bloc de ponències ‘L’Hospitalet, una ciutat centrada en les persones’, on vàrem poder conèixer com s’articulen les polítiques de governs municipals per a la gent gran. Jesús Husillos, Regidor de Benestar Social, va ser l’encarregat d’iniciar amb la ponència “Serveis de proximitat per l’atenció a la Gent Gran de L’Hospitalet”. On va afirmar que “la manca de places de residències tant públiques com privades i la millora de la col·laboració amb el sistema sanitari són alguns dels reptes de la ciutat”.

Husillos també s’ha referit a futures actuacions per part del consistori com ara la de “revisar les instal·lacions elèctriques dels habitatges de gent gran”.

Jesús Husillos. Regidor de Benestar Social

Va seguir amb la ponència Ma Ángeles Sariñena, Regidora d’Igualtat i Gent Gran, que va anunciar la celebració a la ciutat, entre el 3 i el 8 d’octubre, d’unes Jornades sobre Gent Gran on”a més del reconeixement habitual als avis centenaris, es faran tot un seguit d’activitats lúdiques i formatives relatives a l’envelliment actiu.

Sariñena va insistir en la importància i el repte de reconvertir L’H “en una ciutat amable amb les persones grans”.

Tot seguit es va celebrar una taula de debat al voltant de la contribució de les entitats socials en les polítiques per a les persones grans. Un dels participants, Jofre Fuguet, Director de serveis d’Atenció a la Comunitat i Acció Social de la Fundació Santa Eulàlia, va parlar d’aquesta jornada com a “punt d’inflexió, perquè tots els actors puguem fer reflexions, contactes i teixir xarxes creant sinergies entre les diferents entitats”.

Taula-Debat---Casal-de-Sant-Josep_Fundació-Santa-Eulàlia_Creu-Roja

Segons Fuguet, “aquesta és una bona oportunitat per poder seure tots els estaments socials i atendre com cal als més grans”. Va afegir que el cas de L’Hospitalet “el nombre de places de residències està molt per sota de la mitjana de Catalunya, ja que s’han dedicat pocs recursos a crear aquest tipus d’infraestructures”.

Aquesta taula de debat va comptar també amb la participació de Justo Herrera, President del Casal de Gent Gran de Sant Josep i amb Hilario Pérez, Tècnic de Gent Gran de la Creu Roja de L’H.

La segona part de la Jornada va ser les ‘Perspectives de canvi per una societat del benestar per a la gent gran’ que va contar de dues ponències, la primera sobre els factors determinants de la contractació pública de serveis a càrrec de Matilde Sala, coordinadora d’Avaluació d’Entitats Proveïdores de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i la segona sobre la convivència de la col·laboració publico-privada amb Cinta Pasqual, presidenta d’ACRA, Patronal de la Comunitat Catalana.

El tercer i últim bloc de la Jornada ‘Reptes futurs en l’atenció a la gent gran’, va ser protagonitzat pels assistents de les Comunitats Autònomes de Castellà y Lleò, Madrid i València on han explicat els seus projectes pel futur de la Gent Gran a les seves regions. En primer lloc vam poder conèixer la viabilitat del projecte ‘En mi casa’, a càrrec de Diego Juez, president d’ACALERTE, Patronal de la Comunitat de Castella i Lleó; sobre l’oportunitat de l’Acord Marc del servei públic d’atenció residencial i de l’aplicació d’un cheklist a l’actuació inspectora per Javier Gómez, president d’AMADE, Patronal de la Comunitat de Madrid en va explicar els detalls; i per últim la possibilitat d’optimització de la xarxa de places de residència, a càrrec de José María Toro, president d’AERTE, Patronal de la Comunitat Valenciana.