Els programes intergeneracionals constitueixen una metodologia molt enriquidora  dins del marc de l’acció social, i en el nostre cas,  d’intervenció amb gent gran. Són programes en els quals es desenvolupen activitats unint diferents generacions amb el propòsit d’establir noves relacions i amb uns objectius específics. Ambdues generacions aporten i reben quelcom i són una bona manera de fomentar la solidaritat i interdependència generacional

Des del programa Gestimul duem a terme aquest curs dos projectes intergeneracionals amb la finalitat d’impulsar el benestar dels nostres participants, potenciar la seva socialització, sentiment d’utilitat i autoestima. D’altra banda, els nens i joves que hi participen tenen l’oportunitat de conèixer més de prop aquesta generació, sensibilitzar-se sobre les seves necessitats i atenuar així els estereotips i perjudicis que de vegades tenen sobre la gent gran ,tot enduent-se una visió positiva de l’envelliment.

Jocs d’abans i jocs d’ara, amb alumnes de 3r de primària 

Des de novembre a gener de pròxim any, els usuaris i usuàries de Gesitmul Santa Eulàlia comparteixen setmanalment una estona  de joc amb els alumnes de 3r de primària de l’Escola Bernat Desclot. Sota les temàtiques “Jocs d’abans i jocs d’ara”,grans i  infants intercanvien experiències de com i a quins jocs jugaven abans i com juguen en l’actualitat. Durant diverses sessions els nens i nenes ensenyen als grans quines són les seves joguines i jocs preferits i els avis i àvies els hi parlen de les que ells tenien i els jocs al que jugaven al carrer. Per una estona tothom torna a la infància de nou! 

La història de la seva vida amb l’Institut Can Vilumara

Tot just aquest mes de desembre hem encetat un nou projecte des del servei Gestimul Centre en col·laboració amb l’Institut Can Vilumara. Els alumnes de 1º curs del Cicle Formatiu d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència seran els encarregats de recollir, mitjançant diferents sessions durant el curs, informació sobre la història de vida dels usuaris i usuàries del centre, amb l’objectiu de redactar i elaborar un recull de les vivències de cada persona en format de llibre. Amb aquesta activitat es pretén,  per una banda, que els usuaris i usuàries del centre puguin evocar records passats i realitzar una revisió de la seva vida. Aquesta activitat ajuda  a mantenir la identitat personal així com augmentar la seva confiança i autoestima. Per l’altre costat, pels estudiants suposa una bona oportunitat per conèixer més de prop un col·lectiu amb el qual podran en un futur  desenvolupar la seva tasca  professional en el futur  i establir vincles estrets que segurament perduraran en el temps. Quan finalitzi l’activitat, estem segurs que haurà estat una activitat molt gratificant per a tots i totes que s’emportaran de per vida.

En definitiva, dos programes molt bonics que apropen més a les dues generacions. Que milloren les connexions, fan créixer l’autoestima i que fan d’aquest món un lloc més amable, més humà.